Ζώντας την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος αναπτυξιακής κρίσης για τη μέλλουσα μητέρα. Οι αλλαγές που συμβαίνουν τόσο εσωτερικά όσο και έξω από το σώμα της μεταβάλλουν τις ισορροπίες της που είχε δημιουργήσει πριν την εγκυμοσύνη. Αυτό έχει ως αποτελέσμα τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της επιτόκου που είναι όμως απαραίτητες για την ωρίμανση του μητρικού της ρόλου.
 Η περίοδος αυτή είναι μια φυσική εξέλιξη στη ζωή της γυναίκας και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν είναι ασθενής η έγκυος και όταν επισκέπτεται το γιατρό της, τη μαία της ή το μαιευτή της θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια υγιής κυοφορούσα γυναίκα.
 Η εγκυμοσύνη δε θα πρέπει να είναι μια παθητική κατάσταση για την επίτοκο, να καθηλώνεται στο κρεβάτι, στην πολυθρόνα ή στον καναπέ εκτός βέβαια αν υπάρχουν απόλυτες ιατρικές ενδείξεις γι'αυτό. Αντίθετα, η επίτοκος θα πρέπει να σχεδιάζει το πρόγραμμά της και να κάνει πράγματα που να την ευχαριστούν, όπως απογευματινούς περιπάτους. Να δοκιμάζει πράγματα που δεν είχε το χρόνο παλαίοτερα λόγω εργασίας ή λόγω σπουδών. Εν τέλει να γεμίζει τις ώρες της με ευχάριστες δραστηριότητες όπως, καλή μουσική, χορό, yoga, χαρούμενη παρέα.
 Είναι φυσιολογικό να βιώνει συχνά ψυχολογικές μεταπτώσεις, να συγκινείται εύκολα ή να κλαίει χωρίς να γίνεται αντιληπτός ο λόγος από το περιβάλλον της. Η σχέση της με το σύντροφό της ενδέχεται να περάσει μια κρίση απ'την οποία όμως βγαίνει πιο δυνατή από πρώτα. Η μελαγχολία και τα πρώιμα σημάδια κατάθλιψης πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά. Η έγκυος πρέπει να μοιράζεται τους φόβους και τις ανησυχίες της και ας ακούγονται παράλογες, μόνο τότε μπορεί να ανακουφιστεί και να ηρεμήσει.

Δραστηριότητες που μπορεί να ακολουθήσει η έγκυος:

1)Μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής στο κέντρο μας
2)Περιπάτους με κάποια φίλη, το σύντροφο ή το κατοικίδιό της
3)Μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, χορού και yoga
4)Διάβασμα κάποιου καλού βιβλίου, παρακολούθηση κάποιας καλής ταινίας
5)Παιχνίδια με τα άλλα παιδιά της οικογένειας
6)Επίσκεψη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε φιλικά ζευγάρια με παιδιά
7)Σεξ στις θέσεις και στάσεις που ενδείκνυνται (αν δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου