Επιλογή τοκετού


Θέμα επιλογής το είδος τοκετού

Της Δώρας Νομικού


 Οι μήνες της αναμονής πέρασαν και ήρθε η κρίσιμη στιγμή για να επιλέξετε το είδος του τοκετού που θέλετε να έχετε. Γιατί, αν νομίζετε ότι το μαιευτήριο αποτελεί μονόδρομο, κάνετε λάθος. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε - με μόνη προϋπόθεση ότι η υγεία σας το επιτρέπει. Ο φυσικός τοκετός στο σπίτι ή στο κέντρο φυσικού τοκετού και ο τοκετός στο νερό είναι αρκετά ασφαλείς, εφόσον έχετε εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση του θεράποντα ιατρού σας κι έχετε επιλέξει μια έμπειρη και εξειδικευμένη μαία. Για την τελική απόφασή σας, δώστε βαρύτητα στη διαδικασία που θα σας κάνει να νιώσετε πιο ήρεμη και σίγουρη κατά τη διάρκεια του σημαντικότερου και συνάμα πιο απρόβλεπτου ταξιδιού της ζωής σας!

Φυσικός τοκετός
Τολμηρή, αλλά και οικονομική εναλλακτική λύση, έχει βρει αρκετούς οπαδούς στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι αυτό που διατύπωσε ο διάσημος Γάλλος γυναικολόγος Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «όσο πιο ήσυχο τοκετό έχει ένα μωρό, τόσο πιο ήρεμος θα γίνει ως ενήλικος». Ο φυσικός τοκετός είναι μια μέθοδος που επιλέγεται από το 35% των γυναικών στην Ολλανδία και από ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό στη Βρετανία. Πρόκειται για τον τοκετό που ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ 37ης έως και 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης. Βέβαια, η άποψη των γιατρών είναι ότι ο τοκετός μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικός μόνο αφού η γυναίκα γεννήσει.
Οι μαίες που ασχολούνται με τον φυσικό τοκετό ενθαρρύνουν τις εγκύους να τον επιλέξουν, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα ελευθερωθούν από τους φόβους τους και κυρίως από το φόβο του πόνου. Κι επειδή η χρήση φαρμάκων αποφεύγεται, συστήνουν ανακούφιση των ωδινών με ομοιοπαθητικά φάρμακα, βελονισμό, χαλαρωτικό μασάζ και ψυχολογική υποστήριξη.

Με καισαρική τομή
Το 90% των γυναικών στην Ελλάδα, επιλέγουν να γεννήσουν με «ραντεβού», με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χρήση της επισκληριδίου και της καισαρικής τομής. Η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη στο ποσοστό καισαρικών (50%), αν και θεωρείται σοβαρή εγχείρηση. Συνήθως οι γιατροί καταφεύγουν στο χειρουργείο για δύο λόγους: είτε διότι η μητέρα το έχει επιλέξει συνειδητά, γιατί έτσι αισθάνεται πιο ασφαλής, είτε γιατί συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που υποδεικνύουν πως ένας κολπικός τοκετός είναι επικίνδυνος για τη μητέρα ή το μωρό. Βέβαια, ως χειρουργική διαδικασία, δεν παύει να έχει ένα ποσοστό επικινδυνότητας, ενώ υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους, όπως όταν η έγκυος είναι υπέρβαρη ή καπνίστρια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η καισαρική τομή αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για γυναίκες που γεννούν σε μεγάλη ηλικία, καθώς και για τα πρόωρα μωρά.

Με επισκληρίδιο αναισθησία

Η φαρμακευτική οδός για την ανακούφιση του πόνου οδηγεί στην επισκληρίδιο αναισθησία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την άσκοπη χρήση επισκληριδίου και προτρέπει να γίνεται χρήση μόνο σε περίπτωση που είναι αναγκαία, όπως στην καισαρική. Με την επισκληρίδιο μουδιάζει κάθε αίσθηση στην περιοχή της κοιλιάς και «επισκιάζονται» οι επώδυνες συσπάσεις της μήτρας. Αποτελεί μια μέθοδο που εφαρμόζεται μόνο σε μαιευτήρια τα οποία διαθέτουν συνεχή παρουσία αναισθησιολόγου στην αίθουσα τοκετού. Ως ιατρικές επιπλοκές της επισκληριδίου καταγράφονται η υπόταση, ο πονοκέφαλος και ο πόνος στην πλάτη. 

Τοκετός στο σπίτι
Το μεγαλύτερο κίνητρο για μια γυναίκα να γεννήσει στο σπίτι της είναι η αίσθηση του οικείου χώρου. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι, όταν είναι χαλαρή και ζει τον τοκετό με τον δικό της ρυθμό, εκκρίνονται στο σώμα της ορμόνες που την προετοιμάζουν να έχει καλύτερη επαφή με το μωρό της. Στο πλευρό της, βέβαια, έχει ανάγκη ανθρώπους που θα τη φροντίσουν. Συνήθως, το ρόλο αυτό τον αναλαμβάνουν μαίες που διαθέτουν ανάλογη εμπειρία. Η συνεργασία μαζί τους θα είναι πολύ στενή, ώστε ο τοκετός να εξελιχθεί ομαλά.

Τοκετός στο νερό
Ο τοκετός στο νερό μπορεί να γίνει είτε σε οργανωμένο μαιευτήριο είτε στο σπίτι, αρκεί να έχει ληφθεί μέριμνα για τον κατάλληλο εξοπλισμό και την προετοιμασία του χώρου. Στην τελευταία περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης πισίνας. Το ζεστό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια θεωρείται η «επισκληρίδιος» του φυσικού τοκετού. Η μητέρα κατά τη διάρκεια των ωδινών κάνει σύντομα ντους, τα οποία βοηθούν στη χαλάρωση των μυών. Στη συνέχεια, μπαίνει στην ειδική πισίνα με νερό θερμοκρασίας 36°C και βγαίνει, αφού πρώτα έχει κρατήσει αγκαλιά το μωρό της.
Εξειδικευμένες μαίες υποστηρίζουν ότι η επαφή του σώματος με το υγρό στοιχείο προσφέρει αίσθηση χαλάρωσης, συμβάλλει στην αποφόρτιση της μητέρας από το έντονο άγχος και τη βοηθά να συγκεντρωθεί. Επιπλέον, κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο τοκετός στο νερό μειώνει το ενδεχόμενο της τομής στα εξωτερικά γεννητικά όργανα (περινεοτομής). Όσον αφορά το νεογνό, η επαφή του σώματος με το ζεστό νερό και η παραμονή του μέσα σε αυτό το απαλλάσσει από την επίδραση της βαρύτητας και μειώνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που εκκρίνονται στον εγκέφαλο και περιπλέκουν τη διαδικασία του τοκετού.   


ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/simerini/news/social/289742

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου